vrijdag 30 oktober 2009

Ding 23 Schouderklopje?

Niet te hard kloppen, want dan kan ik m'n rugzak niet meer tillen ;)

Ik zei het al in m'n eerste blog (lijkt wel een eeuwigheid geleden): ik hoef niet met mijn hele hebben en houwen op het internet. Dat is me gedurende alle Dingen wel duidelijk geworden: ik maak echt onderscheid tussen Angel-privé en Angel-werk.

Waar kunnen we (werk) volgens mij mee aan de gang:
- RSS
- Flickr: activiteiten (publiek - ook mee laten doen) en smoelenboek (personeel)
- biebblog
- wiki met publiek
- twitter ("de culinaire avond bij Deli begint zo! Haal snel je kaarten!" of "Marion Bloem loopt net binnen voor haar lezing!")
- online docs: met name interne documenten
- instant messaging? Hyves/Facebook? Ben ik nog niet over uit
- Podcast: radio-uitzendingen, voorleeshalfuurtjes
- YouTube: activiteiten, instructiefilms
- LibraryThing: hele collectie
- tags door publiek
- biebsoap!

Voorwaarden:
- faciliteren! = personeel = tijd = geld!
Helaas heb ik geen antwoord gehad vanuit Danbury, USA. Niet echt Collegiaal2.0! Of zijn ze zo 2.0 dat e-mail inmiddels als 1.0 te boek staat?
- bekend maken bij collega's; nog een club aan 23Dingen laten deelnemen
- bekend maken bij publiek (informatie-avonden? Actief tijdens baliediensten!)

Waar kan ik (privé) mee aan de gang:
- RSS: passief: ik heb alweer weken niet gekeken, laat staan gelezen
- Ebooks: zie de blogs van 22 september: EBook Day! (Wanneer zijn de reisgidsen te downloaden? Dat scheelt kilo's in de bagage!)
- Flickr
- blog? In zo'n klein clubje wel. Openbaar? Hmmm, ik neig naar nee
- delicious
-LibraryThing
Waar ga ik privé niet mee aan de gang:
- twitter
- wiki
- Hyves/Facebook

Tot slot:
Ik zie jullie 8 december. Met t-shirt (zie blog 28 september ding 6, 7 en 8)! Iemand al enig idee van welk boek het een afgeleide is?
Het was leuk, het was leerzaam, het was veel.
Beso,
Angel

maandag 26 oktober 2009

Ding 22 Bibliotheek 2.0

Over Ding 22 kan ik heel kort zijn.

Ik onderschrijf het manifest van Laura Cohen/Kees Hamann van harte!
"Ik ben niet bang voor Google"
Nee natuurlijk niet! Ik ben een reallife Google!
Want: klanten vragen om antwoorden (en om die te vinden gebruik ik niet alleen Google). Zelfs als het antwoord negatief is (héél af en toe komt het voor dat een titel echt niet meer te lenen/krijgen is), dan gaan de klanten toch weg met het gevoel dat ze goed geholpen zijn.
Punt 15 en 16 uit het Nederlandse manifest vind ik dan ook erg belangrijk.

In het interview met Karolien Selhorst van bibliotheek Vlissingen zie ik iets interessants voorbij komen: Question Manager.
Vraag voor 23Dingen: wordt hier binnen ProBiblio naar gekeken (al@din? ibi?)?


Een kort Ding22 dus, ik ga nog een paar dagen nadenken over Ding23.

woensdag 21 oktober 2009

Ding 21 Sociale bibliotheekcatalogi

Ik zoek in de catalogus van AADL op verschillende termen, maar zie rechts geen enkele tagcloud verschijnen. Ook niet als ik een specifieke titel aanklik. Jammer, want ik had de optie van een klassieke cataloguskaart wel willen zien.
Of misschien zoek ik wel op de "verkeerde" namen, auteurs die niemand leest?
In de catalogus van de OBA zie ik wel rechts 'tags door gebruikers'. Deze staat alleen helemaal onderaan de lijst met verfijnmogelijkheden.
Ik ben er wel voor om het voor gebruikers mogelijk te maken om hun eigen trefwoorden toe te kennen. Maar ik zou die mogelijkheid dan wel flink promoten en 'm hoger in de lijst met verfijnmogelijkheden zetten. En er flink reclame voor maken, zowel op bijv. de website als via het directe klantencontact bij de balies.

maandag 19 oktober 2009

Ding 20 Muziek online

Ik begon een beetje afwachtend aan Last.fm.
Muziek luister ik meestal thuis of via de mp3-speler. Dus wat kan dit nog, voor mij, toevoegen? De niet-altijd-even-sociale, nu-even-niet, privé-Angel komt weer om de hoek kijken.
Ik heb maar even een proefabonnement genomen. En zoek, het wordt vast een beetje saai, op Bruce Springsteen. Zo kan ik namelijk de proef op de som nemen en kijken of Last.fm nog iets kan toevoegen.
En ik wordt verrast! En hoe! Weliswaar door een video op You Tube, maar die had ik nooit gevonden als ik niet gekeken had op Last.fm.

Ja, er komt weer een Bruce-video. Maar nu in duet met Melissa Etheridge. Jaren geleden heb ik een concert van haar bezocht in de HMH, en zo'n stem wil ik ook! Als ik kon zingen.
Uit de MTV Unplugged series, en heb je geen zin in Bruce kijk dan toch vanwege Melissa Etheridge:



Wat Last.fm betreft ben ik nog niet helemaal om, maar zo af en toe aangenaam verrast worden is ook leuk

zaterdag 17 oktober 2009

Ding 19 Sociale netwerken

Een paar jaar geleden heb ik me aangemeld bij Schoolbank. Dat was toen heel leuk, ik kwam weer in contact met twee klasgenoten van de kleuterschool. Eén wist nog dat we (de 2 jongens en ik), zo klein als we waren, Grease nadeden. Gelukkig (?) was er toen nog geen youtube ;)
Schoolbank is niet leuk meer. Toen "ze" genoeg aanmeldingen hadden, hebben "ze" de boel potdicht gegooid. Wil je nu profielen of foto's van oud-klasgenoten bekijken, en contact leggen (waar het toch om ging!) dan moet je daarvoor betalen (SchoolbankPlus noemen "ze" dat). Die diensten waren eerst gratis. Oplichters!!!

Bij de 23Dingen Ning zie ik geen collega's uit Kennemerwaard, bij de Goudklompjes Ning slechts acht.
Waar zijn al die collega's?
Laatst al een uitnodiging van Jan K ontvangen voor de Kennemerwaard Ning en ik ben nu het trotse 26e lid. Laten we met z'n allen proberen om de andere 100 collega's ook over te halen hier lid van te maken.
Aan die collega's laten zien waar 23Dingen over gaat, en ze onze blogs laten lezen, kan daarin best een hulpmiddel zijn.
Ik vind dat we niet alleen na moeten denken over hoe we Web2.0 toepassen in onze bieb (naar onze gebruikers), maar laten we ook nadenken over hoe we collega's enthousiast kunnen krijgen, zodat zij ook het nut (waarom passen we een bepaald Web2.0-Ding toe) ervan inzien, en het ook naar onze gebruikers kunnen promoten. Dat kan namelijk niet door maar 15 mensen gedragen worden.

Ik zie weer het nut wel in van een werk-sociaal netwerk. Privé-Angel heeft geen behoefte aan Hyves, Facebook, MySpace.
Ja ik kan dat onderscheid maken tussen Angel-privé en Angel-bieb.


LibraryThing en Flickr zijn voor Angel-privé de uitzonderingen, omdat ze op iets heel specifieks gericht zijn: boeken en foto's. Hyves etc. zie ik meer als egodocumenten, te algemeen.
Denk ik.
Op dit moment kan ik het niet anders uitleggen. Daarom vind ik bloggen voor een beperkte club dus wel leuk: omdat we met iets heel specifieks bezig zijn. Bloggen in het openbaar zal ik niet zo gauw doen.
Een reisblog zal ik niet aanmaken. Want: praktisch gezien: 1. ik kom op plekken waar de aanwezigheid van een internetverbinding niet zeker (of überhaupt bestaand) is; 2. ik ga niet naar de andere kant van de wereld om achter een pc te zitten, maar om die andere kant van de wereld te ervaren; 3. een e-mailtje is zo getypt, een blog zou ik meer aan willen kleden met foto's (nogmaals: hoe minder tijd ik daar achter een pc besteed op vakantie, hoe beter); 4. ik vind het leuker om na afloop een face-to-face, reallife, gettogether te organiseren met film, foto's, hapjes, tango.
En misschien was dit laatste dus al een uitnodiging ;)

dinsdag 13 oktober 2009

Ding 18 LibraryThing

Deze website staat al anderhalf jaar in mijn "gewone" favorieten en nu is er eindelijk het moment om ermee aan de gang te gaan.
Wat LibraryThing goed aan zichzelf vindt, is dat je 200 boeken gratis mag uploaden, voor meer moet je gaan betalen. Geen schokkende bedragen, maar wel een minpuntje.
Ik kijk bij de Groepen en drie keer raden welke groepen de meeste leden hebben...juist ja, LibrariansWhoLibraryThing (kleine 7.000) en Science Fiction Fans (3.500 leden).
Yeah! Laten dat nou net mijn favorieten zijn. De discussies tussen leden van de SF groep vind ik erg leuk, misschien vat ik ooit nog eens de moed om me er tegen aan te bemoeien.
En nog een leuke groep: Ancient History.
Drie vliegen in één klap.

Lid worden is niet lastig, titels uitzoeken en uploaden wel. Nou ja lastig, ik vind het best veel werk.
Tien titels vind ik te mager, 200 wordt me nu wat veel.
Maar ik heb er iets meer dan 60 "ff snel" ingezet. Nee, collega's, niet alleen maar SF ;)
Ik zal in de gaten houden of mijn boeken nog wat losmaken bij de mensen.

maandag 12 oktober 2009

Ding 17 Web 2.0 site

Ik schreef er in blog Ding 14 al over: de Danbury Public Library in Connecticut.
Je kunt je daar als gebruiker aanmelden voor de nieuwsbrief-per-email, je kunt je vraag e-mailen, je kunt de bibliotheek bellen.
Maar: Danbury chat (niet via één kanaal, maar via Yahoo, AOL én MSN), twittert, houdt twee blogs bij, is te vinden op Facebook, op Flickr, Google-calendar, en je kunt ze je vraag sms-en tijdens openingstijden.

Dit vind ik toch wel dé Bieb2.0.

En omdat het zoveel vragen bij me oproept (personeel? tijd? geld?) heb ik ze maar een e-mail (het klinkt bijna ouderwets na 17 Dingen) gestuurd met mijn vragen.
En nee, ik kan op dit moment niet met ze chatten, want ze zijn vandaag dicht...

Een korte blog dus, maar hopelijk wordt het vervolgd als ze antwoorden.

Werp intussen maar eens een blik:
<http://danburylibrary.org/ask/index.htm>

Dus even geen 2.0-dienst, maar een Best Practice voorbeeld, gevonden via Libsuccess.
Omdat we hier naar mijn idee heel veel van kunnen leren!

zondag 11 oktober 2009

Ding 16 YouTube

Met YouTube ben ik wel bekend. De snelheid waarmee mensen stukjes van concerten op youTube zetten vind ik geweldig. Soms is de kwaliteit prut en soms vraag ik me af of ze het concert alleen via een zoekertje hebben gezien. Maar voordeel: we wilden niet naar Pinkpop en het dan hiermee doen is ook goed:


Ik zoek binnen YouTube op 'bibliotheek' en kom dit tegen:


Ik zie ook instructiefilmpjes van andere bibliotheken over de betaalsystemen en selfservice. Simpel, duidelijk, en dit moeten wij toch ook kunnen?
Wat nog meer?
Filmpjes van activiteiten, de Biebsoap van MCSlasaus.
De mogelijkheden zie ik dus wel. Voorwaarde: geld en tijd faciliteren!

Ding 15 Podcast

Via Radiocast ontdek ik dat Dolf Jansen een radioshow maakt op Radio 6, getiteld "Afslag Thunder Road". Alleen al vanwege de naam zet ik deze op m'n netvibes.
Bij Gespod zie ik de tab 'Reizen en vakantie'. 'Beautiful places in HD' krijgt 4 sterren en ik werp een blik. De presentator doet de voice-over met zeer gedragen, plechtige stem. Zijn manier van praten en de bijbehorende beelden doen me denken aan de tv-uitzendingen van schilder Bob Ross.
'Betty in the Sky with a Suitcase!'. Een kakelende grappige stewardess.
Zo zie ik er nog een paar, maar Gespod gaat steeds op tilt ('webpagina kan niet worden weergegeven') en de feeds krijg ik niet op m'n netvibes...
En als mijn toetsenbord er ook mee stopt heb ik het wel even gehad...

Zaterdag wilde het allemaal voor geen meter. Niet alleen de batterijen van het draadloze toetsenbord waren op, maar ook de mijne. Nu, zondag, onderneem ik een nieuwe poging met een bedraad toetsenbord, watten in mijn hoofd, Natterman, Strepsils en Antigrippine binnen handbereik.
En snap ik Gespod ineens wel. "Gewoon" de 'opml' kopiëren naar netvibes en het lukt nu wel om de reispodcast in netvibes te zetten.
Podplaza ligt eruit, maar ik ontdek wel Librivox. Een op vrijwilligers draaiende website, waar je luisterboeken (vrij van auteursrechten) kunt downloaden.

Wat kunnen wij met podcast in de bieb? Da's een makkie: de radio-uitzendingen van RTV Alkmaar elke woensdagmiddag in Alkmaar Centrum! De boekbesprekingen met Agnes Klitsie en de muziek van Hennie Bebelaar.
Het voorleeshalfuurtje op woensdagmiddag! Want niet alle kinderen die voorgelezen willen worden, kunnen op woensdagmiddag. Want vrijdagmiddag zat ik zelf ineens voor te lezen aan een 5- en 7-jarige. Overigens wel op voorwaarde dat de 7-jarige mij ook voorlas. Heel gezellig, maar niet helemaal de bedoeling.

vrijdag 9 oktober 2009

Buma/Stemra redt zichzelf

Hoera!
Buma/Stemra blijkt realistischer dan we dachten?!
De NOS bericht het volgende:
http://tinyurl.com/yf6wwh9

Zelf noemen ze dat: "de gebruikers tegemoet komen":
http://tinyurl.com/yhlw99n

Wij weten wel beter ;)

De Kinderboekenweek is leuk!

Dean en Shane zaten zeer schattig te lezen met opa. Ik stuur de foto naar ze toe en krijg dit terug.
Betere PR kunnen we niet hebben volgens mij :)

woensdag 7 oktober 2009

Ding 14 Instant Messaging

In de mediatheken van de P'endse Scholengroep (waar ik hiervoor werkte) heersten strenge regels. Met (bijvoorbeeld op één van de scholen) 25 pc's op 1800 leerlingen moest dat ook wel: veel gebruikers, weinig middelen.
Chatten was dus uit den boze, want er was altijd wel een andere leerling die de pc-tijd beter kon gebruiken.
Eén moment is me bijgebleven: twee giebelende meiden naast elkaar, elk achter een eigen pc. Af en toe werpen ze een blik in mijn richting ("ziet ze wat we doen?"). Bij een beetje mediathecaris gaan dan alle alarmbellen af. Ik kijk via het meekijk-programma op mijn pc (ik zei het al: strenge regels) eens naar hun bezigheden.
De dames zijn aan het chatten.
Met elkáár!
Je vriendschap onderhouden, oké, maar dit ging zelfs mijn begripvolle pet te boven...

Goed. ICQ. Handig, de onderverdeling in Groups. Ik kijk bij Travel en dan bij Travel in South America (huiswerk met je hobby's combineren!). Ha, er is een Group genaamd 'tracel in Peru, Bolivia, Aregentina'. Was ik van de spelling al niet onder de indruk, de laatste post is van mei dit jaar.
Messenger dan. Ja hoor, Microsoft in de bocht. Ik kan niet lekker rondsnuffelen zoals bij ICQ, maar moet eerst een account aanmaken. Het is wel goed.
Hè?! Hoe kan het dat Yahoo! Messenger mij al kent ("Hi, Angel")? O ja, m'n Flickr-account...ook hier lijk ik niet te kunnen rondneuzen.
Idem dito GoogleTalk.
Bij Meebo had ik me aan het begin van 23Dingen al eens per ongeluk aangemeld. Hier valt dus wel rond te struinen. Wat me opvalt in de Rooms is dat er veel chatters uit het Verre Oosten bij lijken te zitten.

Proberen te chatten met collega's is wat lastig als je een paar Dingen vooruit loopt.
Dus naar de Best Practices van Libsuccess.org.
Interessant: de Danbury Public Library chat. Familie van mij woont vlakbij Danbury (Engeland), mijn nieuwsgierigheid is gewekt. De enige bibliotheek die ik in die omgeving heb gezien, was een keetje langs de kant van de weg.
Dit blijkt echter de bibliotheek van Danbury, Connecticut USA te zijn.
Ze bloggen, twitteren, facebook-en, flickr-en, e-mailen en je kunt ze ook je vraag sms-en tijdens openingstijden. Geweldig! Wat een toegankelijkheid!
Misschien zit het wel gewoon in de naam van de staat.
Misschien moet ik ze maar een keer vragen hoe ze dat organisatorisch geregeld hebben...

Ding 13 Online kantoortoepassingen

Ik zie het nut van online documenten wel in. Waar ik in MS Office na wijzigingen in een document de datum of 'versie tig' en soms zelfs mijn initialen toevoeg, gaat dat bij GoogleDocs allemaal automatisch.
Voor de collega's binnen Kennemerwaard die mobiel zijn tussen de verschillende locaties, lijkt me dit echt een uitkomst. Soms zitten ze zeer gefrustreerd achter de pc, omdat ze of niet in hun documenten kunnen komen, of in een andere Office-versie werken. En misschien willen ze thuis nog eens wat doen.
Nu ben ik zelf niet bepaald mobiel tussen de vestigingen, voor mij is het wat minder van belang.

Ik heb mijn Leeslogboek op GoogleDocs gezet. En via jullie Gmail-accounts kan ik jullie allemaal een uitnodiging sturen, zodat het document gedeeld kan worden. Wie zin heeft, kan gelezen titels toevoegen. Wellicht ontstaat er zo een 'Wat-leest-Bibliotheek-Kennemerwaard'-logboek.
Maar dan heb ik wel jullie Gmail-adressen nodig. Ik kan de uitnodiging wel via de werk e-mail-adressen sturen, maar da's toch minder leuk.

dinsdag 6 oktober 2009

Botsing!

Naar aanleiding van Ding 10 t/m 12.
Ik bots!
Hoewel ik als bibliothecaris écht wel het nut inzie van met name de wiki's en de twitters, zijn deze web 2.0 toepassingen écht niets voor mij persoonlijk.
Ik wil helemaal niet lezen dat iemand de spruitjes net heeft opgezet. Ik wil ook helemaal niet wereldkundig maken dat ík net de spruitjes heb opgezet.
Ik wil wel weten wat er in andere bibliotheken aan leuks staat te gebeuren. Maar ik wil dan wel dat klanten lezen wat er in hun (mijn) bibliotheek gaat gebeuren. En ik als bibliotheek wil niet alleen gevolgd worden door andere bibliotheken.

Ik ben niet de enige die met mij botst vanavond. Buma/Stemra botst ook met mij vanavond.
En dat komt omdat ik 'WZGD (wat zou Google doen)' van Jeff Jarvis aan het lezen ben. Ik begrijp wat hij zegt. Tot nu toe (ben ongeveer op een derde) ben ik het ook met hem eens. Als het om bedrijven (= bibliotheek) gaat, zoals ik ook hierboven al zeg: niet als het om mij gaat.
Suggestie: zullen we dit boek naar Buma/Stemra sturen? Want daar begrijpen ze er weer helemaal niets van!
Kijk, luister en huiver:
http://player.nos.nl/index.php/media/play/tcmid/tcm:5-576060/

Ding 12 Twitter

Nu weet ik dat 'twat' een Engels scheldwoord is: sukkel. Al is de oorspronkelijke betekenis heel anders, en die zal ik jullie nu onthouden.
Ik Google en kom op Wikipedia een heel grappig stukje tegen:
In a radio interview on 29 July 2009, the Conservative leader, David Cameron apologized for any offence caused after he used the word "twat" on live radio during a breakfast radio show interview on Absolute Radio:
"The trouble with Twitter, the instantness of it – too many twits might make a twat." He attempted to play down the incident, and added: "I was doing a radio interview and I'm sure that people will understand that."

http://en.wikipedia.org/wiki/Twat
Ha, om die Britse conservatieven kun je tenminste lachen!

Maar nu serieus.

Ik kijk de kat uit de boom en begin met TwitterSearch. Ik ga meteen naar advanced en typ 'bibliotheek' in en klik 'Dutch' aan.
Op de eerste pagina zie ik meteen een oud-collega (Waterland) staan. Ha, en haar volgers zijn ook oud-collega's. Ook leuk om zo op haar blog te komen. Ik ben meteen weer op de hoogte van wat de bieb in Waterland doet met de Kinderboekenweek. En ja ik ben nu méér op de hoogte, vorige week hun nieuwsbrief via e-mail ontvangen en nu lijkt het net of die alweer verouderd is.

Is dit leuker dan ik vooraf dacht? Want ik was/ben behoorlijk sceptisch.
Sceptisch omdat ik betwijfel of dit wel iets voor mij is. Over het nut van Twitteren an sich zul je me niet horen. Live gebeurtenissen vanuit de hele wereld volgen, getwittert door mensen die erbij aanwezig zijn is machtig.
Maar naast blogs, e-mails, de telefoon en het postkaartje per snailmail (waardeer ik altijd wel), voelt het toch een beetje als het zoveelste.
Ik zie ook een Twitter van Bibliotheek De Kempen. Deze heeft 23 (toeval?!) volgers. En dat zijn allemaal bibliotheken.
Zijn er ook bibliotheken die gevolgd worden door gebruikers? Ik doe een niet-wetenschappelijk verantwoord steekproefje onder de 23 volgers.
- DOKDelft heeft 484 volgers, 36 zijn er te zien (meer als ik me zou aanmelden) en nee, dat zijn niet allemaal bibliotheken;
- Bibliotheek De Groene Venen 'has protected their tweets'. "What's the bloody point?" roep ik, maar ik bedenk dat ze misschien ook wel middenin de 23Dingen zitten;
- Bibliotheek Wetteren. Oei, de achtergrond van hun pagina is wel héél druk en leidt af van de Tweets. Zestig volgers, waarvan er één misschien wel een gebruiker kan zijn, maar zij is een mediacoach is (dus toch biebgerelateerd);
- Bibliotheek Breda. Ook hier blijken een flink aantal persoonsnamen in de biebwereld werkzaam te zijn.

Bovenstaande bibliotheken plaatsen Tweets over wat er allemaal te beleven is. Voor gebruikers erg handig lijkt me, want veel meer up-to-date dan een nieuwsbrief.
Maar!
Waar blijven de gebruikers?
Weten zij wel dat hun bieb Twittert?
Kan iemand me hier een positiever voorbeeld van geven dan de voorbeelden die uit mijn steekproefje te voorschijn zijn gekomen?

maandag 5 oktober 2009

Reactie op Makkelijk! van MC Slasaus

Want het lukte me niet om het plaatje (niet een url!) in de reactie te zetten.

Dus waar MCSlasaus denkt aan strips en soaps, ben ik al met de film bezig.
En mijn dankwoord bij de Oscars:
Met dank aan MCSlasaus, zonder wiens blogfoto ik deze filmposter niet eens had kunnen maken:

Ding 11 Wiki's

Ik zit een beetje te snuffelen op de diverse wiki's.

De Library Succes (best practices) wiki vind ik erg goed. In een inmiddels standaard-wikipedia-format, een heel duidelijk overzicht van best practices uit bibliotheken:
http://libsuccess.org/index.php?title=Main_Page

De wetpaint-23dingen-wiki vind ik wat rommelig, maar dat komt eigenlijk alleen door de reclame bovenin en de homepage. Eenmaal op een wiki wordt het beeld wat minder druk.

De pbworks-23dingen-wiki vind ik prettiger; deze geeft een veel rustiger beeld. Al zijn er ruim 800 pagina's aangemaakt, het valt me op dat er zo weinig op gereageerd wordt (of zit ik net op de verkeerde pagina's?).
Ik ga met pbworks aan de gang.
De opdracht is (onder andere) om een link te maken naar mijn cursusblog. Ik doe het liever andersom. Waarom? Ik wil de toegankelijkheid tot mijn blog nog beperkt houden. Ik weet het, dat strookt niet met open access en sociaal bezig zijn. Maar ik wil niet altijd sociaal bezig zijn, soms vind ik het veel prettiger om vanuit de achtergrond mee te kijken.

Nou vooruit ;) in dit kleine clubje wil ik wel sociaal zijn:
Wil je weten waar ik mijn pseudoniem vandaan heb? Kijk dan op de eerste link naar mijn wikipagina, klik de video aan en bij 4:15 minuten hoor je het:
http://23dingen.pbworks.com/Favoriete-muziek-(4)
http://23dingen.pbworks.com/Favoriete-Boeken

Ding 10 Delicious

Ik meld me aan bij Delicious en importeer het favorietenlijstje dat ik al had.
Hé, al die favorieten had ik zo keurig onderverdeeld in mapjes, nu moet ik ze allemaal "her-taggen"...
Jammer dat Delicious dat nou net niet overneemt. Maar goed, een beetje biebmiep heeft geen moeite met taggen.
En ja, trefwoorden toekennen kan ik dus wel, maar het is wel veel werk (23Dingen waarschuwde ons al: 'het vraagt wat studie').
Vervolgens zoek ik op Delicious naar 'Angelonmychest'. En dan blijkt dat alles (automatisch?) als private staat gemarkeerd. En dan kunnen jullie mijn bookmarks nog niet vinden en is het niet meer dan een favorietenlijstje op internet...die ik toch al in mijn taakbalk had zitten.
Een viertal tags zijn nu te zien, sommige laat ik op private staan.
Voor mij is het enige verschil met mijn 'gewone' favorietenlijst dat iedereen deze favorietenlijst nu kan zien.
En ik kan die van anderen zien, maar ik weet nog niet of ik dat wel zo interessant vind.
Niet mijn favoriete Ding tot nu toe...
maar hier is-ie:
http://delicious.com/tags/angelonmychest

Speeltijd? Vakantietijd!

Ik had het al eerder aangekondigd: er zit een welverdiende vakantie aan te komen. Vanaf 2 november ben ik weg: Patagonië (wind! pinguïns! walvissen! Vuurland! gletsjers! vulkanen!) en Paaseiland ("poppetjes" aldus een medewerker van de reisorganisatie). Zet de speculaas maar vast klaar: ik kom op 5 december weer aan op Schiphol.
Dat betekent dus wel dat ik 14 Dingen in 4 weken moet doen. Schrik dus niet van de stortvloed aan blogs de komende tijd...
Age Quod Agis!
(Doe je Ding! En doe het goed!)

vrijdag 2 oktober 2009

Klein verdriet

Weer geen Ding, maar wel weer iets om te Delen.
Triest lokaal nieuws: in mijn woonplaats (80.000 inwoners) moet het bibliotheekfiliaal in december 2010 haar deuren sluiten, in verband met gemeentelijke bezuinigingen. Dit filiaal staat in een sociale achterstandswijk, met veel kinderen en veel ouderen. Alleen de centrale vestiging blijft dan nog, welke voor deze doelgroepen lastig te bereiken/bereizen is.
Vergelijk Alkmaar (90.000+ inwoners, 3 vestigingen en servicepunten).

De gemeente moet bezuinigen omdat ze door wanbeleid bijna een artikel-12-gemeente is (dus onder curatele van het Rijk komt te staan). Daarnaast heeft de bibliotheek grote financiële problemen (en die zijn niet door bezuinigingen ontstaan).

In een lokaal suffertje konden de lokale politieke partijen deze week hun mening geven.
Ik lees en word pissig.
Want wat zegt de AOV (nota bene de ouderenpartij): 'de bibliotheek is een luxe'. En dat over een wijk waar hun eigen doelgroep enorm groot is...
En de VVD vindt dat de gebruikers maar 'wat verder moeten reizen'. Dat kunnen de kwetsbare gebruikers juist niet.
CDA komt niet verder dan 'de komende tijd zullen wij aangeven waar de prioriteiten komen te liggen'. Da's makkelijk, je mening niet geven. Aan je (eventuele, mogelijke) achterban.
D66, Groenlinks, Stadspartij, SP en LijstWiegel zeggen niet te willen bezuinigen op de bieb.
Overigens zitten alle bovenstaande partijen in de gemeenteraad.

Deze partijen geven geld uit aan een failliete stadsverwarming (waar ik me blauw aan betaal), een veel te duur nieuw afval-inzamelingssysteem (waardoor ik alle vuilnisbakken uit de straat voor mijn huis krijg), nieuw asfalt voor de doorgaande wegen. En intussen zijn de fietspaden onverlicht en doen denken aan gatenkaas (mijn nieren zitten soms in m'n nek) en willen ze één van de belangrijkste voorzieningen in een zwakke wijk opheffen...

Klein verdriet dus :(

donderdag 1 oktober 2009

Ding 9 Denkmoment

Jeetje, een Denkmoment. Voorzichtig Angel, je bent wel blond, dus kalmpjes aan.

Wat vind ik er allemaal van?

Ik moet zeggen dat ik de Dingen Tot Nu Toe nooit gedaan/bekeken had als deze training er niet geweest was. Ik had er weet van, had wel eens vluchtig hier en daar gekeken, maar nooit wat mee gedaan. Of ik na 23Dingen blijf bloggen weet ik nog niet, maar ik vind het een prachtmiddel om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Het zou zomaar kunnen dat ik het Flickr-account wel aanhoud en ga gebruiken (privé). Wat betreft de netvibes: ik wil de pagina alweer gaan opschonen en herindelen want het is een beetje rommelig. Ik kijk er nu al niet elke dag op, dus of dit iets voor mij is?

Wat zou ik willen gebruiken in de bieb?
Er zit al een RSS-feed aan de website van Bieb KW gekoppeld, dus bij elke wijziging komt er bericht binnen. Kunnen we daar dan nog meer mee?
Een Flickr-account, ik heb het al in een eerdere blog gezet, dat moet kunnen. Een smoelenboek voor het personeel (dus afgeschermd van publiek), een jeugd-set met alle activiteiten, een volwassen-set met alle activiteiten. Voorwaarde: er moet wel tijd vrijgemaakt worden zodat dat bijgehouden kan worden. Al is het uploaden van foto's niet veel werk, het moet dan wel actief bijgehouden worden.
Kaldenbach doet in zijn blog van 30 september ook een paar suggesties voor een Flickr-account: mee eens!
Suggestie van 23Dingen was het mogelijk maken voor klanten om met image generators hun eigen bibliotheekpas te pimpen. Ik kan me herinneren dat de Postbank een paar jaar geleden ook zo'n actie had voor de pinpassen. Ik vraag me af of van die mogelijkheid veel gebruik gemaakt is. Ik vind het wel een goed idee eigenlijk, we hebben nu ook verschillende passen, dus waarom niet?

En geen Ding, maar veel besproken de afgelopen weken: e-readers en e-books. Kaldenbach meldde dat de bieb e-readers mag gaan aanschaffen en dat collectie-specialisten bezig zijn met het 'hoe nu verder'. Daar ben ik heel benieuwd naar.
NBD Biblion levert Eportal aan een aantal bibliotheken (waaronder Almere, Den Haag en Haarlem): http://tinyurl.com/yeqqnnf
Bibliotheken kunnen dan tegen een vergoeding digitale boeken aanbieden aan de klanten, die gedurende een bepaalde periode het e-book kunnen lenen. Want in de uitvoering is het eigenlijk hetzelfde als het fysiek uitlenen van boeken: er kan maar één klant tegelijk een e-book lezen. In de FAQ van bovenstaande link zie je meteen alle beperkingen die er aan vastzitten: een beperkte uitleentermijn, (fikse) vergoeding, een wereldwijd systeem dat niet zomaar te wijzigen is (waarom niet verbeteren met suggesties van gebruikers?), een beperkte collectie.
Ik zou bijna oproepen tot een Opstand Tegen Uitgevers. Dus niet tegen het betalen van auteursrechten, maar wel tegen het monopolie.
Ik weet het, het ligt niet zo zwart-wit, maar zo komen we niet verder. Blijven we hangen in klungelen in de marge?

Poeh, al dat denken valt nog niet mee ;)
Dus eindig ik met een van de mooiste muzikale variaties op een boek ooit (ik was 6 jaar toen ik dit voor het eerst zag en helemaal verkocht):



En een aanrader: de boeken van Jasper Fforde waarin Heathcliff op "anger management" cursus moet :)